Sunday, May 2, 2010

Bacalah Anakku

Both Batrisyia and Amsyar use Bacalah Anakku series when they starts learning to read...and I found it really good and easy way to teach them..The books comes with CD and also flash cards as an extra tool...The author of the book,Othman Ahmad and Nik Eliani are very experience in education world...Nik Eliani is a Co-writer of Siri Cepat Membaca Bacalah Anakku & Readeasy Early Reading Series, Reading Specialist & Nursery & Preschool Curriculum Designer. She holds B.A. Economics from Brock University, Canada(1985)& Diploma in Education(English) from International Islamic University Malaysia(1990), an ex-English teacher in secondary school.

Here are some tips from her :

1. Sesi bacaan mestilah pendek, 5-10 minit saja, 2 -3 kali sehari.

2.Berhenti sebelum jemu! kalau tumpuan anak 2 minit aje, 1.59 minit mesti stop.

3. Pilih tempat sesuai - jauh dari gangguan. Jangan ngajar depan TV. TV tu kalau tutup dengan kain hitam pun distract anak-anak.

4. Keep cool. Parentsla ye. Sebab saya cadang sesi ngajar pendek.. takut-takut parents yang tak boleh sabar.
5. Selalu puji masa ngajar. Lebih-lebih puji pun tak pe. Pandai sebut 'a", bagi hi-5.

6. Bila mengajar mesti ceria selalu. Jadikan sesi mengajar FUN. Buat Teknik Asosiasi Aksi, nyanyi lagu fonik & main seperti rebut-rebut bunyi, memory game dsbnya.

7.Kalau habis Buku 1, boleh belikan hadiah. Jack la sikit supaya dia seronok nak belajar Buku 2 pulak.

8. JANGAN LUPA, ajar 'BUNYI HURUF bukan nama huruf a(ei), b(bi, c(si).

9. Bila ajar baca perkataan, ajar GABUNG BUNYI, bukan ngeja sukukata atau hafal sukukata ba bi bu be be bo.

10. Akhir sekali, bila ngajar, ikut susunan buku.

Dan JANGAN SEKALI KALI PRESSURE anak. Seorang ibu atau bapa sepatutnya tahu samada anaknya dah ready atau tidak nak belajar membaca. Bila saya cadang boleh mula pada umur 3 tahun, kita pun terus ajar pada hari jadinya. Kita kena tahu tak semua ready nak belajar membaca pada umur 3 tahun. Sesetengah anak laki lambat sikit (which is true to me..., i'm not comparing Batrisyia and Amsyar...but i can see)


This is what she wrote too...
"Mengikut kajian luar negara, bahagian otak yang digunakan untuk membaca bagi kanak-kanak lelaki 5 thn adalah sama dengan kanak-kanak perempuan 3 1/2thn. Kedua anak lelaki saya memang lambat menguasai kemahiran membaca berbanding dengan anak-anak perempuan saya. Tetapi semenjak 12 tahun menerbitkan Baalah Anakku, saya telah bertemu banyak anak lelaki yang dapat membaca pada umur 4 tahun lebih"

You can read more about this at her blog www.cepatmembaca.blogspot.com. Amsyar is still catching up with reading...and hoping he can read well before he enters standard one next year! way to go boy!

11 comments:

diana sidek said...

this is a great info!i'm just worriedlah kak jem as now ni competition is very high kan so x tau when is the "right" time nak ajar my niece ABC and numbers.but she's just 8mths old. nanti i refer to d web page.

ICA said...

Jem, Auni is using the same book at her school. She just started to read the series this yr and now on book 2. I think Aila too is interested in this book coz when I revised with Auni after school, dia pun sibuk sekali. Hopefully our kids will be able to master reading in BM effortlessly after using this book...insyaAllah.

jEM said...

nadia...nowadays memang kids education really competetive...but your niece baru 8 months..long way to go dear!

Ica..my boy tu liat skit nak belajar...main je...tapi like usual boys are fast learner..i can see the diff bet girl and boy but we are not suppose to compare between them...which is not fair...each child has their own capability and pace..anyway thumbs up for Auni..dah start reading lesson!

screamingmommy said...

thanks for the tips Jem..it's very useful as I'm struggling now to get my 3 lil' kids to read. I should try these series

zubye said...

Kak Jem.
buku ni memang bagus kan.. irfan pun zubye guna buku ni untuk ajar dia reading.. for english zubye bagi Read Easy.. both from the same author.

Alhamdulillah.. mudah dia dapat and now tengah baca book 7. yang best he had fun reading it.. and not a pressure for him pun.. now kalau jalan2 kat luar ke.. bila nampak any sentence or words, he tried to read it.

Cery said...

tahnks for the informative entry
i like

http://everybodylovescery.blogspot.com

Cery said...

salam..boleh tak saya tahu mana nak dpt buku bacalah anakku ni

http://everybodylovescery.blogspot.com/

jEM said...

Zubye..good for Irfan

Cery...I think most of the shop books ada jual..but not sure
kat MPH or Borders ada tak..mine I bought it at popular book store :-)

jEM said...

oooopppssss...book shops :-)

Ila said...

Jem...

Anak ila, faeez pun guna buku ni... dia boleh baca BM masa umur 4 tahun 3 bulan... now, tgh belajar Read Easy pulak... dah Book 7... skit lagi nak abis...

Kredit to his teachers at Little Caliphs Kindergarten, Chendering (:

jEM said...

Ila...wow cepatnya Faez pandai baca...thumbs up!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails